e-Learning

          GIS – ul în România ca opurtunitate de învăţare aprofundată se leagă de universităţile din ţară care şi-au deschis linii de masterat în acest domeniu, şi anume Universitatea  “BABES-BOLYAI”  din Cluj-Napoca (*), Facultatea de Geografie (*), Specializarea GEOMATICĂ (*), Universitatea de VEST din Timişoara (*), Facultatea de Geografie (*), Specializarea GIS – SIG lb. română (*) şi Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Geografie – Specializarea SIG (*).

Dar ce faci când nu ai posibilitatea de a avea în apropierea ta, o şcoală care să îţi ofere GIS? Învăţământul la distanţă (distance learning) ar putea deveni o cheie importantă în scopul tău de a învăţa GIS şi programe GIS online. Vreau să enumăr câteva dintre posibilităţile de a învăţa acest domeniu la distanţă, bineînţeles costurile sunt destul de mari, dar pentru împlinirea unui vis, banii n-ar trebui să constituie o problemă.

University of Utrecht – Olanda – Geographical Information Management & Applicationshttp://www.msc-gima.nl/

Un master pe GIS, foarte interesant dezvoltat la Universitatea din Utrecht, Olanda, fiind una dintre universităţile de top din Europa în colaborare cu alte trei univerşităţi din Olanda ( Delft, Wageningen şi Twente). Fiecare dintre universităţi vine cu propria expertiză în domeniu făcând din acest curs un adevărat pol de atracţie. În acest master, pe lângă toată suita de aplicaţii ale acestui domeniu se pune accentul puternic pe partea de management a proiectelor GIS, iar la finalul acestuia se organizează practica de specialitate în companii despre de cunoscute în mediul acesta, pe o perioadă de cel puţin 6 luni.

University of Southern California – http://gis.usc.edu/

Universitatea din California de Sud are un impresionat curriculum pentru studii în GIS- Sisteme Informaţionale Geografice, oferind un “Certificat de absolvire” a unui program GIS dar şi un Masterat în GIS printr-un format online extrem de avansat.

ESRI Virtual Campushttp://training.esri.com/

ESRI liderul mondial în tehnologia GIS, oferă cursuri gratuite de introducere în GIS. Pentru cursuri mai aprofundate se percepe o taxă care variază în funcţie de cursul pe care-l doreşti. Necesită înregistrare (gratuită).

Universitatea din Londra – Birkbeck http://www.bbk.ac.uk/gisc/

Oferă cursuri de GIS la distanţă. Prin intermediul internetului studenţii au acces la materialele cursurilor, accces la grupul de discutii şi pot trimite munca lor pentru cursul respectiv.

Johns Hopkins University – certificat online în GIS – http://advanced.jhu.edu/academic/environmental/gis/

Acest program se finalizează printr-un certificat de absolvire dovedind o educaţie fundamentală care să înglobeaze principiile GIS şi a aplicaţiilor din lumea întreagă. Este un certificat pentru 5 cursuri oferite online, iar cererile pentru înscriere sunt valabile pe tot parcursul anului.

Lund University GIS Centre – Suedia – http://luma.gis.lu.se/

Diploma este acordată de Universitatea din Lund, programul desfășurându-se aproape parțial via internet, exceptând prezentarea finală a tezei. Este un program flexibil pe durata a doi ani.

giCentre – Department of Information Science – City University Londonhttp://www.soi.city.ac.uk/organisation/is/research/giCentre/index.html

MGI la City University este un program de Master online în Geographic Information disponibil la zi în Londra sau prin învăţământ la distanţă. Vei învăţa despre mediul înconjurător pentru a afla cât mai multe despre diferite resurse dar şi despre dedesupturile comunicării care suportă acest tip de învăţare.

University of North Dakota – Geographic Information Science Graduate Certificate – http://distance.und.edu/degree/?id=geoinfoscience2

Certificate de absolvire în GISc – Geographic Information Science. În fiecare an, cursurile încep vara, în special luna Iunie.

Northwest Missouri – Online GIS Masters – http://www.nwmissouri.edu/dept/gis/

Departamentul de Geologie şi Geografia de la Universitatea din Missouri oferă cursuri la Masterat în sistem online. Studenţii pot să aleagă câte certificate (4-5) vor să absolvească în GIScience. Acest program online a început în anul 2003 cu 23 de studenţi, actualmente absolvenţi.

Penn State –http://www.worldcampus.psu.edu/GISCertificate.shtml

Penn State a fost una din primele instituţii care au oferit un program de studiat GIS la distanţă. Acest program îţi oferă posibilitatea să studiezi în funcţie de programul tău şi în funcţie de propriile modalităţi de învăţare.

UNIGIS International – http://www.unigis.org/

UNIGIS reprezintă o reţea mondială a unor intituţii care oferă cursuri GIS printr-un învăţământ la distanţă. Instituţiile partenere în această reţea, oferă recunoaştere imediată a calificărilor dobândite.

Vancouver Island University (Canada) – Advanced Diploma in GIS Applications – http://www.viu.ca/adgisa/

Advanced Diploma in GIS Applications prevede un training avansat în GIS, a absolvenţilor de licee şi universităţi care doresc o dovadă puternică asupra abilităţilor lor în acest domeniu. Cursul durează 16 luni, dar în sistem part-time.Programul începe la începutul fiecarui an, luna Ianuarie. Înveţi cum să foloseşti un sistem informaţional geografic ca informaţie spaţială şi rezolvarea problemelor legate de necesităţile actuale. Training implică o muncă aparte cu o serie de proiecte GIS indeplimite prin ESRI Virtual Campus.

American Sentinel Universityhttp://www.americansentinel.edu/

Aici studenții vor învața să folosească și să dezvolte baze de date de conținut spațial, putând la sfârșit să interpreteze și să vizualizeze date spațiale stabilind relații între acestea.

Northeastern Univesity – college of professional studieshttp://www.cps.neu.edu/

Studenții au oportunitatea de a lucra cu software GIS –  Esri, Envi și PCI Geomatica pe partea de teledetecție, incluzând partea de Python și IDL. Totodată pot învăta și o serie de alternative open-source. Instructori au o experiență vastă în domeniul lor și dețin cele mai înalte calificări. Programul este în totalmente online, astfel încât să fie disponibil și pentru studenții internaționali. Universitatea va pune la dispoziție toate software-urile necesare printr-un mediu web prietenos.

Birckbeck Colege – Londra –  http://www.bbk.ac.uk/gisc/index_html

În ultimii patru anii, școala de geografie de la Universitatea din Londra, Colegiul Birckbeck a oferit diplome și certificate în GIS, atât profesioniștilor cât și cercetătorilor ce lucrează cu date geografice. Cursul este în totalitate transmis pe net. Cursul constă în patru părți si poate fi făcut într-u an, full time sau part time pe parcursul a doi ani. Pentru a termina acest curs, studenți trebuie să realizeze o lucrare de dizertație supervizată – mai multe detalii și http://www.bbk.ac.uk/gisconline.  Cursul începe în octombrie și se termină în septembrie anul următor.

Universitatea din Curtin, Australia –  http://gis.curtin.edu.au

GIS-ul se ocupă cu date spațiale (locație). De obicei, layerele acestor date spațiale sunt combinate cu soluții software care permit analize și interogări complexe. Fiecare layer în partea având o serie de atribute. Un staff puternic care merita exploatat.

Kingston University The Faculty of Science, Engineering and Computing teaches this course. The Faculty’s wide selection of undergraduate and postgraduate courses covers a diverse range of subject areas, from aerospace to geography; from maths and computing to biotechnology; and many more. Our collaborative set-up provides new opportunities for our students, and we design our courses with industry professionals to ensure you stay up to date with the latest developments


Louisiana Tech – Louisiana Tech offers a Distance Learning certificate in GIScience. From their website…”The Distance Learning Certificate in Geographic Information Science is a Continuing Education program delivered via the Internet. The Certificate program is an excellent opportunity for working professionals to gain valuable GIScience training on a flexible schedule without having to travel to attend classes.”

They recommend the following skills from applicants:

  • Experience in the field where you plan to apply GIScience technology (a bachelors degree, or 2 or more years professional experience)
  • Experience working in a windows-based computing environment
  • Experience navigating the Internet Tuition is roughly $480 per classCourses:
  • Introduction to Geographic Information Systems
  • Database Creation and Management in GIS
  • Data Integration in GIS: Understanding and Applying
  • Vector and Raster Data Sets
  • Spatial Analysis in GIS

Johnston Community College – GPS/GIS Technology Program. According to the website…”Johnston Community College proposes to conduct a pilot project designed to restructure the delivery of Geographic Information Science in an attempt to meet the burgeoning need for trained spatial information users in North Carolina. The goal of this project is to provide geographic information science training to the people of North Carolina who have been denied the opportunity.” Courses listed include Intro to GIS, GIS/GPS, Advance GIS, raster GIS, Air Photo Interpretation, and many more… a very impressive list!

Department of Geoinformatics, College of Surveying and Land Management, The University of West Hungary – Postgraduate Diploma Course and Master of Science in GIS in English — The Postgraduate Diploma in Geographical Information Systems is aimed at professional development by in-service training and as such is focused on the practical knowledge and skills required to design and implement GIS in real situations. The part-time UNIGIS distance-learning Postgraduate Diploma and Master of Science (M.Sc.) programme in GIS of UNIGIS Hungary provides opportunities for professionals to acquire knowledge and skills in the field of GIS, within their existing organisation as well as to increase job mobility.

Non-credit courses and online Tutorials

GIS Self Learning Tool – University of Melbourne – This suite of learning tools is designed for use by students currently undertaking one or more Geographic Information Systems (GIS) courses at The University of Melbourne. Some general knowledge regarding GIS is assumed by each of the modules. Please consult your GIS lecturer if you are unsure about any of the content.

ArcView Tutorial – Geographic Information Systems and the GLOBE Program

NCGIA – The National Center for Geographic Information and Analysis is an independent research consortium dedicated to basic research and education in geographic information science and its related technologies, including geographic information systems

University of Alberta Environmental Studies Program – Environmental Resource Management Certificate Program, Applied Land Use Planning Certificate Program, Geographic Information Systems, Natural Resources

Trimble GPS Analyst extension� – Trimble GPS Analyst Extension Getting Started Guide

The Remote Sensing Tutorial – for those of you looking to get some experience with GPS, Trimble offers this online tutorial designed to introduce you to the fundamentals. Start off with how GPS works, then delve into differential GPS, navigation, and GPS mapping.

http://spatialnews.geocomm.com/education/distance_edu/

Have a look at these too:
http://www.itc.nl/
PennState University also has a good distance programme
http://www.gis.lu.se/english/educationInternational.htmhttp://courses.curtin.edu.au/course_overview/online-courses.cfm
Any UNIGIS programme is online too.
And of course there are so many others:
http://spatialnews.geocomm.com/education/distance_edu/

http://www.linkedin.com/redirect?url=http%3A%2F%2Fwww%2Eimarkgroup%2Eorg%2Fmodulelist_en%2Easp&urlhash=7DHl&_t=tracking_disc

  1. Nart
    29/10/2010 at 22:35

    As adauga la aceasta lista un program de master foarte interesant care isi are originea la Universitatea Utrecht din Olanda, fiind una dintre universitatile de top din Europa. Cursul in sine este de fapt o colaborare intre 4 universitati din Olanda (Utrecht, Delft, Wageningen si Twente) dar acreditarea este data de cea din Utrecht. Fiecare dintre universitati aduce propria expertiza in domeniu ceea ce face ca acest curs sa fie foarte atractiv. Ceea ce este si mai interesant este ca se pune un accent mai puternic pe partea de management a proiectelor GIS pe langa toata suita de aplicatii ale acestui domeniu. Ceea ce face acest curs cu adevarat complet este faptul ca ofera in cadrul lui o practica de specialitate de minim 6 luni. Pentru mai multe informatii vizitati site-ul.

    Geographical Information Management & Applications – http://www.msc-gima.nl

    l-am adăugat, mulţumesc, orice alte informaţii suplimentare sunt binevenite. admin

  2. 06/12/2011 at 23:48

    Mai adaugati va rog si un program de master in GIS, gratuit pentru cei din U.E., adica si pentru romani, de la universitatea Lund din Suedia (in top 100 mondial).
    http://luma.gis.lu.se/.

    Salutari la toti

  1. No trackbacks yet.

Leave a comment