Home > GIS > În căutarea unui job geospațial – GIS Jobs.

În căutarea unui job geospațial – GIS Jobs.

 Greg Rose, evanghelist pe tehnologie la NAVTEQ Network pentru dezvoltatori – http://www.nn4d.com ; ne oferă o serie de informații privitoare la căutarea unui job în domeniul geospațial – GIS oferindu-ne o serie de sfaturi.

          Una din lucrurile pe care el le-a observat despre job-urile pe GIS, este că majoritatea firmelor, companiilor, oamenilor caută să angajeze pe cineva cu experiență (ca în mai toate domeniile). Bineînțeles că pentru cei care au experiență în GIS, este foarte, foarte bine.

          Pentru cei însă, care nu au experiență, este puțin mai dificil. Sunt foarte mulți studenți care și-au terminat studiile în acestă arie (unde este de învățat permanent, tehnologia evoluând extrem de rapid, la fel și GIS-ul) care încearcă să își găsească primul GIS job, întâmpinând probleme privitoare la experiența necesară. Practic cum poate cineva să capete experiență în GIS când nimeni nu îl va angaja, astfel încât să capete acea experiență de care are nevoie la angajare.

  • Fi pregătit să arați munca ta!

          Într-un mediu GIS, practic tu faci GIS, așadar orice viitor angajat dorește să știe dacă tu poți să lucrezi într-un astfel de mediu. Dacă ai terminat facultatea/master-ul pe GIS destul de recent, s-ar putea ca proiectele ce le-ai făcut acolo să fie un pic “nepotrivite” cu realitatea. Desigur puteți avea și noroc, în cazul în care pe perioada studiilor ați lucrat la un proiect important, dar de obicei aceste proiecte sunt ținute departe de studenți (nu înțeleg de ce? din 30 de studenți trebuie să fie vreo 3-4 fie 5 care să facă față cu brio unui proiect GIS, fără nici un fel de probleme). Dacă printr-o minune să zicem, ați participat la un proiect GIS, încearcăți să vedeți care este contribuția voastră, specific GIS la acest proiect. Ați digitizat? Ați customizat o hartă din punct de vedere cartografic? … sau ați realizat o serie de analize GIS, funcții primare (combinare de shapefiles, buffer pe linie sau puncte etc.) Orice ați făcut, încearcăți să rezumați acest lucru clar și concis astfel încât la interviul de angajare să punctați contribuția voastră la projectul final.  Dacă sunteți în stare să prezentați asta, veți avea doar de câștigat.

          Ce se întâmplă în cazul în care nu ați avut un proiect la școală la care să participați? Încercați să vă faceți propriile proiecte GIS.

          Gândiți-vă la un proiect în care să vă folosești cunoștințele GIS pe care le-ați acumulat. Dacă vă place să digitizați încearcăși să creași baze de date de tip GIS. Folosiți o serie de programe GIS Open Source, sau orice aveți nevoie pentru a crea ceva (QGIS, uDig, gvSIG, GRASS GIS, Saga GIS etc. ) … și așa mai departe. Încercați să învățați unul din aceste programe , și veți avea un plus față de ceilalți.

  • creați-vă un grup cu conexiuni în lumea GIS-ului

          Greg Rose ne spune că oamenii profesioniști din această arie doresc să se conecteze cu alți oameni profesioniști din același domeniu. Încercați să profitați cât puteți de acest lucru și începeți să vă creați o rețea socială, grupuri etc pe Twitter, Facebook, LinkedIn sau Google+. În România cea mai importantă comunitate este cea de pe http://geo-spatial.org care organizează anual o serie de seminarii în țară promovând acest domeniu și tehnologiile GIS open source (Timișoara 2011).  Se întâmpla ca un job bun să nu fie postat pe site-urile de specialitate, astfel încât o comunitate GIS în jurul tău ți-ar mări oportunitățile în găsirea acestuia; ca să nu mai vorbit de o eventuală recomandare. Dacă doriți să angajați pe cineva, este mult mai bine să angajați pe cineva pe care îl cunoașteți, evitând să participați la tot felul de interviuri unde dați peste tot felul de “străini“. Participăți la conferințe în domeniu. Făceți-vă. Keep this in mind.

  • fiți întotdeauna printre primii

          Lucrurile noi apar întotdeauna, mai ales în domeniul tehnologiei. Mai apoi acestea devin populare, iar devenind populare lumea încearcă să caute experți care să cunoască cât mai bine aceste lucruri. GIS-ul în România este la început. Tineți cont de acest lucru. Ați putea fi unul din aceștia. Oamenii vor căuta astfel de oameni iar atu-ul vostru este că cunoașteți deja aceste lucruri încă de la început. Bineînțeles însă că nu tot ceea ce este nou devine și popular, deci regula nu merge întotdeauna dar cu perseverență și răbdare lucrurile vor înainta pe făgașul cel bun. Acum la treabă. 🙂

 Greg Rose poate fi urmărit și pe Twitter la @gregrose.

Categories: GIS Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment