Home > Android, Google, Microsoft > Android domina tot mai puternic piața smartphone-urilor

Android domina tot mai puternic piața smartphone-urilor

05/04/2011

Așa cum am prezentat într-un post anteriorAndroid câștigă tot mai mult teren printre smartphone-urilor, în timp ce Nokia pierde tot mai mulţi adepți Symbia chiar şi în favoarea lui iOS, iar studiile ce atestă această creştere vorbesc chiar despre un viitor mai luminos pentru platforma celor de la Google. Cei de la ABI Research au efectuat recent un studiu care indică faptul că 69 de milioane de smartphone-uri Android au fost livrate în 2010, iar până în 2016 acest sistem de operare va deţine 45% din piaţa smartphone-urilor.

Michael Morgan, senior analist al ABI Research afirmă că faptul că Nokia nu se va mai axa pe dezvoltarea lui Symbian, concentrându-se pe Windows Phone, va deschide drumul către succes celor de la Google. Între timp vor prospera şi alţi rivali precum Bada OS sau platforma BlackBerryApple iOS îşi va păstra creşterea moderată de până acum, astfel, dacă în 2010 sistemul de operare deţinea o cotă de piaţă de 15%, în 2016 aceasta va atinge pragul 19%.

RIM ocupa 16% din piaţa smartphone anul trecut, dar va scădea la 14% până în 2016. Bada OS, platforma dezvoltată de Samsung a atins deja cota de 1.5%, fiind vândute 4 milioane de telefoane Wave în 2010. Cu suportul susţinut al celor de la Samsung, Bada ar putea chiar ajunge la a deţine 10% din piaţa în următorii 5 ani. Totuși, nici Windows Phone 7 nu e de neglijat, astfel că echipa Microsoft-Nokia ar putea ajunge la o cotă de 7% până în 2016.