Home > Geovizualizare > Cum să descarci şi să instalezi plugin-uri în SketchUp?

Cum să descarci şi să instalezi plugin-uri în SketchUp?

 

Începând cu versiunea 4, SketchUp de la Google a trecut la limbajul de programare Ruby permiţând astfel tuturor să scrie în Ruby scripturi care să automatizeze, să customizeze şi să extindă Google SketchUp. De ce plugin-uri? … pentru că ne ajută să economisim timp şi pentru că permit oamenilor ce modelează să creeze anumite scripturi care să aducă modelarea la un înalt grad de dificultate.

Unde găsim plugin-uri?

Din păcate nu există un loc unde să găseşti toate plugin-urile adunate, un loc în genul Android Market sau Apps Store dacă ne gândim la lumea smartphone-urilor, dar sunt multe persoane care contribuie la dezvoltarea acestui sector şi îşi hostează creaţiile pe site-urile proprii, deci printr-un simplu search pe Google (sau pe alte motoare de căutare) ar trebui să le găsiţi.

  • SketchUcation Plugins Index – aici întâlniţi o comunitate activă din rândul dezvoltatorilor cu o serie impresionantă de plugin-uri publicate
  • Smustard.com – plugin-uri originale, Todd şi Rick oferă o serie de plugin-uri gratuite şi pe bani, au şi un forum pentru ajutor şi discuţii
  • Ruby Library Depot – arhiva de plugin-uri a lui Didier Bur. Plugin-urile lui găsiţi doar aici, nu şi pe alte site-uri.

Cum să descărcaţi plugin-uri?

Plugin-urile sunt distribuite sub diverse forme:

  • scripturi Ruby (.rb extensie)
  • arhive (.zip sau .rar)
  • fişiere executabile (.exe sau .msi)

În teorie, lucrurile sunt destul de simple, printr-un simplu click stânga pe link ai rezolvat treaba, dar din experienţă se poate spune că nu este atât de uşor.  Cel mai simplu mod pentru a descărca plugin-uri este click-dreapta pe link, Save link as sau Save Target as (în funcţie de browser).

Cum să instalaţi plugin-urile?

Pentru fişierele simple [ce conţin un singur fişier Ruby (.rb)] plugin-urile se instalează prin copierea fişierului în folderul Plugins din SketchUp . În momentul în care aveţi o arhivă, fie .zip sau .rar ce conţine mai multe fişiere trebuie să le dezarhivaţi astfel încât să se păstreze forma iniţială a folderelor/fişierelor conţinute în acea arhivă. Când un plugin este arhivat este de la sine înţeles că acea arhivă vine cu un singur script Ruby şi celealte foldere asociate.

În cazul de mai sus, ambele fişiere, atât .rb cât şi folderul asociat trebuie pus în folderul Plugins din SketchUp. Bineînţeles că s-ar putea să fie o serie de subfoldere în folderul principal, care trebuie păstrate ca atare după ce le-aţi descărcat şi dezarhivat.

Cum găsiţi folderul din SketchUp ce conţine plugin-urile?

Locaţia depinde de versiunea de SketchUp instalată şi de sistemul de operare pe care-l rulaţi. Cel mai simplu mod pentru a găsi folderul cu plugin-uri este să-l căutaţi în folderul unde aveţi instalat SketchUp-ul sau în timp ce aveţi deschis programul, deschideţi Ruby Console  din meniul Windows. În Ruby Console  input box scrieţi/tastaţi sau copy/paste următorul cod:

Sketchup.find_support_file("plugins")

SketchUp 8 Ruby Console pentru Windows XP

SketchUp 7 Ruby Console pentru Mac OSX

Dacă aţi făcut corect, ar trebui să aveţi ca rezultat ceva în genul imaginilor de mai sus. Bineînţeles că, contează şi locul în care aţi decis să instalaţi programul. În cazul de faţă destinaţia instalării a rămas standard, C:/Program Files/:

C:/Program Files/Google/Google SketchUp 8/plugins

Aceasta este locaţia unde veţi copia sau muta fişierele plugin , fie că sunt fişiere simple .rb fie fişiere dezarhivate. Odată ce fişierele sunt copiate aici, trebuie să închideţi şi să redeschideţi programul.

Unde sunt plugin-urile în Google SketchUp?

Plugin-urile pot fi accesate prin diferite metode în interfaţa programului prin:

 

  • plugin-urile care sunt în meniul de sus:  File, Edit, View, Camera, Draw, Tools, Windows, Plugins, and Help.
  • plugin-urile pot fi create ca submeniuri la meniurile menţionate mai sus
  • plugin-urile can also create right-click, or context menus that only appear when the appropriate type of entities are right-clicked using the mouse.
  • plugin-urile pot fi create ca Toolbar-uri, în cazul nostru “plugin’s Toolbar” care ar trebui să fie vizibil din meniul View -> Toolbars menu.
  • plugin-urile pot folosi Extension feature. Aceste extensii pot fi activate sau dezactivate când instalezi prima dată programul. Le poţi dezactiva de la Preferences -> Extensions dialog window -> disabled.

Cum pot afla unde apare exact plugin-ul?

Deschide-ţi plugin-ul cu un editor text (Notepad) şi uitaţi-vă unde au fost create butoanele, toolbar-ul şi aşa mai departe. De regulă apare la începutul codului sau la sfârşit.


Categories: Geovizualizare Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment