Home > Hărţi > Animaţie – acoperirea cu zăpadă a Terrei – NASA

Animaţie – acoperirea cu zăpadă a Terrei – NASA

Zăpadă este o formă de precipitaţii care se formează atunci când vaporii de apă îngheaţă. Deoarece zăpadă este atât de reflectorizantă, joacă un rol important în reglarea climatului: aceasta reflectă lumina solară înapoi în spaţiu, producând răcirea planetei. Deasemenea nu trebuie uitat că zăpadă este de asemenea o sursă de viaţă. Topirea zăpezii sezoniere (precum şi a gheţarilor) rezultă apă potabilă perfectă pentru irigarea culturilor în multe părţi ale lumii. Topirea zăpezii hidratează solul şi reduce riscul de secetă. Cu toate acestea prea multă zăpadă, poate creea inundaţii primăvara atunci când stratul de zapadă se topeşte.

Suprafeţele acoperite cu zăpadă în luna februarie (2010).

Aceste hărţi prezintă suprafeţele acoperite cu zăpadă de pe Terra. Ele au fost realizate pe baza observaţiilor colectate de către Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS), de pe satelitul NASA şi Terra. Zonele materializate prin culoarea albastră  reprezintă zonele cu cea mai puţină zapadă, iar cele materializate cu alb, sunt zonele cele mai înzăpezite. Zonele în care nu sunt întâlnite straturi de zăpadă şi locurile unde MODIS nu a colectat date sunt marcate prin culoarea gri. Deoarece MODIS se bazează pe lumina vizibilă pentru evaluarea stratului de zăpadă, senzorul nu poate colecta date pe cea mai mare parte din emisfera nordică în timpul iernii, deoarece în acele perioade ale anului lumina Soarelui nu ajunge la aceste regiuni.

Suprafeţele acoperite cu zăpadă în luna iunie (2010).

Zăpada şi gheaţa acoperă majoritatea regiunilor polare ale Pământului pe tot parcursul anului, dar gradul de acoperire la altitudini mai joase depinde de sezon şi de elevaţie. Relieful de la mare altitudine, cum ar fi Podişul Tibet, Munţii Anzi sau Munţii Stâncoşi prezintă de asemenea o zonă dominată de cantitate mare de zăpadă pentru lungi perioade ale anului. Suprafaţele de teren cele mai acoperite de zăpadă sunt întâlnite mai mult în Emisfera Nordică decât în Emisfera Sudică.

Aici puteţi descărca o animaţie Quicktime care prezintă în detaliu suprafaţa acoperită cu zăpadă la nivelul Terrei pe perioada 2000-20010.

Categories: Hărţi Tags: , , , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment