Home > Hărţi > Hărţile tipografice – o nouă splendoare cartografică

Hărţile tipografice – o nouă splendoare cartografică

De cele mai multe ori o imagine sau o hartă valorează cât o mie de cuvinte însă pentru o parte din noi, întotdeauna au valorat mult mai mult de atât. Cuvintele de multe ori apar pe harţi pentru a sublinia particularităţi şi a furniza informaţii contextuale importante care să atragă atenţia cât mai mult. În unele cazuri, cu toate acestea, cuvintele oferă ele însele caracteristici pentru a da o semnificaţie punctelor, liniilor şi poligoanelor pe care le întâlnim pe hărţi.  Hărţile care au doar cuvinte, sunt cunoscute sub numele de  “Typographic Maps” (hărţi tipografice) şi devin tot mai populare în domeniu.  Am introdus în postul meu cinci hărţi de acest tip.

O cartografie strălucită în  hărţile tipografice axismaps’ San Francisco

Un concept mult mai artistic  Stephen Walter’s ‘The Island’.

Pentru promovarea schimbului: Av Browne’s Trade Mission Typographic Maps

Ce este un nume? Noua vizualizarea a Statelor Unite bazată pe distribuţia numelor de familie comune, ne arată secole de istorie şi ecouri despre marile imigraţii din America conform legendelor şi tradiţiilor de demult. Pentru a compila aceste date, geografii de la Universitatea din Londra au utilizat un telefon mobil pentru a găsi numele de familie predominante în fiecare stat. Software-ul a identificat provenienţă a unui total de 181 nume. Multe dintre aceste nume au venit din Marea Britanie, refectând faptul că mulţi dintre coloniştii din America provin de aici. O diversitate redusă de nume în anumite părţi ale Insulelor Britanice a avut, de asemenea  un impact important. Williams, de exemplu, a fost un nume comun în rândul imigranţilor, iar Welsh  de asemnea, este printre numele de top în multe state americane. Însă acesta, nu e singurul factor, deoarece sclavii au luat de multe ori numele proprietarilor lor, aproximativ unul din cinci americani care poartă numele Smith, sunt afro-americani. Pe lângă toate acestea, multe nume de nou-veniţi, au fost anglicizate pentru a uşura asimilarea cu alte nume uzuale. Un dezavantaj al acestor hărţi ar fi scara. Apar destule probleme legate de aceasta. James Cheshire spunea că “dacă am avea o hartă de acest gen, cu referire la metropola New York, diversitatea ar fi fenomenală”  – ca un testament a rolului unui oraş care a fost odată şi este şi în prezent o poartă pentru America – A. R. Williams

Puteţi vedea harta tipărită în ediţia din luna februarie a publicaţiei National Geographic. Naţiunea americană este plină de Smiths, Johnsons şi Sullivans—dar şi de Garcias şi Nguyens.  Puteţi da zoom pe hartă pentru a vedea mai în detaliu fiecare zonă a ţării.

  1. 16/06/2011 at 10:55

    Poate nu am inteles, dar care e utilitatea unei harti doar din cuvinte? In afara de poanta in sine.

    • 16/06/2011 at 11:13

      O astfel de hartă poate fi creată cu o bază de date în spate, astfel încât utilitatea să existe. Ca să vă dau un simplu exemplu, se poate crea o hartă din cuvinte, astfel încât să se observe repartiţia celor mai utilizate nume de familie la nivel de ţară sau judeţ/land. Imaginaţia este singurul lucru care ne limitează în crearea hărţilor, pe lângă baza de date din spate. Nu văd unde ar fi poanta…

  1. No trackbacks yet.

Leave a comment