Home > Online, Social Media > X-pire – o gumă de șters digitală

X-pire – o gumă de șters digitală

 

Cercetătorii de la Universitatea din Saarbrücken vor lansa luna aceasta, un software cu ajutorul căruia datelor personale publicate pe internet li se atribuie un termen de valabilitate, după care acestea nu mai sunt indexate de motoarele de căutare. Se știe că majoritatea managerilor caută pe reţelele de socializare online şi pe Google date despre angajații lor sau despre cei care urmează să fie angajați. Astfel o fotografie sau o informație compromițătoare postată pe un blog sau un site de internet, pot fi o piedică pentru obținerea unui loc de muncă sau a unui avansări pe postul ocupat.

Software-ul X-pire, dezvoltat de informaticianul Michael Backes, a fost prezentat în premieră la Berlin de către ministrul federal al protecţiei consumatorilor, Ilse Aigner.

Programul, denumit în Germania şi „guma de şters digitală”, funcţionează deocamdată doar pentru fotografii. Dacă utilizatorul doreşte să publice o fotografie pe internet, îi atribuie, folosind X-pire, o dată de expirare. Poza primeşte apoi un ID şi un cod, care sunt salvate într-un server securizat. În momentul în care cineva doreşte să acceseze fişierul respectiv, trebuie să introducă o parolă, care expiră, la data aleasă de proprietarul acesteia.

Prof. Michael Backes Saarland University and MPI-SWS (Germania)

X-pire nu oferă însă o protecţie perfectă a datelor personale, pentru că o fotografie decodificată, downloadată înainte de data expirării, poate fi teoretic salvată şi republicată pe internet. Backes spune însă că o astfel de acţiune rămâne excepţia de la regulă şi că, în momentul de faţă, X-pire reprezintă cea mai bună protecţie a datelor personale. Important e ca utilizatorul să-şi asume în primul rând responsabilitatea pentru ceea ce publică pe internet.

“Prin acest software, fiecare poate foarte simplu să introducă o dată, la care informaţia expiră. Pe de altă parte, programul face ca datele să nu mai poată fi arhivate pe termen lung de către marile motoare de căutare”, explică prof. dr. Michael Backes.

În curând, X-peria va permite şi codificarea fişierelor video sau a celor de text. Un abonament pentru o lună va costa 10 €, dar utilizatorul poate opta şi pentru un pachet valabil pentru prelucrarea a 20 până la 30 de fotografii, contra aceluiaşi preţ.

sursa: Deutsche Welle

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment