Home > Android, GIS, Google, Hărţi, Mobile Apps > Noua generaţie a hărţilor pe mobil – Google Maps 5.0 pentru Android

Noua generaţie a hărţilor pe mobil – Google Maps 5.0 pentru Android

Numărul utilizatorilor care folosesc aplicaţii pentru mobil creşte de la o zi la alta. Numărul celor care folosesc Google Maps a ajuns undeva la 100 de milioane, iar compania dezvoltă din ce în ce mai mult acest sector. Aşadar de câteva zile au anunţat lansarea aplicaţiei Google Maps 5.0 pentru Android având doua lucruri extrem de interesante: interacţiunea 3D şi fiabilitatea offline.

Google Maps 5.0

Explorarea 3D a hărţilor

Până acum, Google Maps downloada harta ca un set de patrate mici (tile-uri) care erau unite astfel încât să pară o hartă completă. Începând de astăzi acest proces se transforma prin folosirea unor vectorii grafici pentru o desenare mai dinamică a hărţii împreună cu alte căi care le poţi interacţiona:

  • înclinarea: tragerea de sus în jos cu două degete pe ecran pentru a înclina harta.  Faceţi un test aici, în timp ce daţi zoom pe una din cele 100 de oraşe cu clădiri 3D
  • rotaţia: răsuciţi cu două degete pentru a roti harta. După ce aţi înclinat harta pentru a vedea clădirile 3D rotiţivă în jur pentru a avea o nouă perspectivă din orice direcţie.
  • zoom-ul fin: faceţi un slide cu degetele, apropiate sau departate pentru a vedea harta şi etichetele în funcţie de scara hărţii raportată la zoom-ul dorit,  oprindu-se în momentul în care nu mai mişcăm degetele.
  • modul busolă: centraţi harta în locaţia dorită, iar apoi daţi tap pe busolă în colţul din dreapta sus. Harta se va transforma în modul 3D şi astfel putem să ne rotim pentru a avea ce perspective dorim. Etichtele ridicate şi citibile.

Poţi găsi folositoare clădirile 3D când doreşti să faci o mini excursie într-un oraş pe care nu îl cunoşti. Vizionaţi video-ul de mai jos şi câteva fotografii.

Fiabilitatea Offline

Google Maps a fost, este şi întotdeauna va fii o experienţa fundamentală conectată prin Internet, însemnând că întotdeauna poţi avea harta cea mai nouă, date locale, modalităţi de cautare chiar şi după voce, condiţii referitoare la trafic, imagini satelitare şi Street View şi multe altele. Ştim însă foarte bine că aceste conexiuni la Internet nu sunt de cele mai multe ori fiabile, astfel încât să îţi pierzi calea, traseul odată ce ai rămas fără conexiune.

În trecut, probabil că aţi trecut printr-un momente de panică când aţi rămas pierduţi fără o hartă, sau când sunteţi dezorientaţi la metrou,  de cele mai multe ori când călătorim nu dispunem de  o conexiune cât de cât bună la internet, dar cu desenarea dinamică a hărţi nu mai necesită downloadarea datelor despre hartă ca înainte, procesul durând destul de mult fiind influenţat serios de conexiunea la internet, acum acest timp s-a redus de 100 de ori  pentru toate nivelurile de zooom,   astfel încât acum să se proactiveze cache-ul bazat pe datele captate din  locurile ce le vizitezi mai des. În acest mod putem dispune de aceste hărţi extrem de rapid şi eficient.

De exemplu, dacă trăieşti în Ploieşti şi lucrezi în Bucureşti, hărţile vor fi întotdeauna disponibile şi detaliate pentru arealul acesta, astfel încât să numai am nevoie de update.  Când vei avea conexiune la internet, îţi poţi downloada tot ce îţi trebuie astfel încât să le poţi folosi şi într-un mediu offline.

Rerutarea offline

Dacă sunteţi unul din cei 10 milioane de oameni care folosesc Google Maps Navigation (Beta), pierderea conexiunii la internet poate fii oarecum stânjenitoare. Astfel încât cei de la Google au introdus rerutarea offline. Vom avea totuşi nevoie de o conexiune la internet pentru a iniţia ruta, dar dacă omiţi, ratezi un drum, o cale, vei fi din nou dus pe un alt traseu chiar daca nu ai conexiune la internet. .

Rerutarea Offline

Descărcaţi Google Maps pentru mobil 5.0 căutând Google Maps în Android Market (sau daţi click  aici dacă sunteţi de pe telefon) . Funcţionează pe toate versiunile Android 1.6+ dar 3D merge doar pe Android 2.0+ iar câteva opţiuni nu pot fii suportate de toate dispozitivele sau nu pot rula în toate ţările.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment