Home > GIS > Procesarea datelor LIDAR şi GIS 3D

Procesarea datelor LIDAR şi GIS 3D

prof.dr.ir. George Vosselman

George Vosselman, de la Universitatea din Twente, Facultatea de Geoinformaţie, Ştiinţă şi Observarea Pământului a vorbit despre noile abordări în măsurarea şi evaluarea datelor LIDAR, la conferinţa European Lidar Mapping Forum, de la Haga. Un lucru interesant de învăţat este despre ceea ce el a catalogat ca “metode lidar de topologie” – pentru identificarea şi clasificarea impulsurilor.

Pentru a înţelege natura lucrurilor despre care acesta discuta, ar necesită o conceptualizarea a impulsurilor lidar în 3D, astfel, relaţia dintre aceste impulsuri, nu doar în distanţă 2D, s-ar utiliza pentru a identifica cât mai multe obiectele. Acest lucru fiind extrem de dificil de executat, având în vedere că sunt milioane de puncte individuale care trebuie măsurate şi calculate într-un mediu 3D, iar după aceasta clasificate.  Un GIS 3D, , este foarte folositor din cauza capacităţii de a automatiza analiza individuală spaţială a impulsurilor.  Într-adevăr Vosselman a arătat o serie de produse cartografice care ne arată că aceste puncte sunt dispuse în “cloud relationships”.

Să presupunem că avem o imagine satelitară şi clasificăm obiectele din imagine destul de bine, dar nu complet. Dacă adăugăm la aceasta o imagine LIDAR, succesul clasificării în identificarea obiectelor este undeva la 70%-80% .  Dar dacă am aplicăm şi metoda topologică despre care Vosselman spunea?  Este un pic diferit decât analiza acestor puncte în 2D,  exemplu: cazul în care identificăm speciile de copaci prin analiza unul punct vertical  – sunt multe impulsuri returnate depinzând de structura copacilor.

Procesarea şi analiza imaginilor LIDAR va constitui şi o primă etapă în cercetarea GIS 3D. Chiar mai intrigant este utilizarea cartografiei 3D pentru cartografierea lidar cu exactitate. Sărind un pic mai departe, dacă aceste obiecte pot fii identificate mult mai bine, atunci care ar fi următorul pas, pentru a exporta aceste rezultate într-un sistem CAD pentru a le folosi ulterior pentru diferite analize?!

Categories: GIS
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment