Home > GIS, Google, Web Mapping > Comparaţie între Google Earth 5 şi Google Earth Pro 5

Comparaţie între Google Earth 5 şi Google Earth Pro 5

Google Earth este un glob virtual, o hartă şi un program de GIS care oferă utilizatorilor acces la imagini din toată lumea având o serie mare de layere cu o locaţie precisă. Google Earth Pro este varianta comercială care costă în jurul a 400$ anual (upgrade-ul la pachetul de bază – Google Earth) şi oferă diverse instrumente; importarea de date GIS, listare avansată şi diverse module de salvare.  Acestă sersiune consolidată oferă utilizatorilor un număr adiţional de unelte. Se pot converti datele GIS, formatul Shapefiles, în KML files.  Mai jos voi încerca să monitorizez câteva din diferenţele dintre aceste două produse.

Conţinutul Geografic

Imaginile şi layer-ul care conţine resursele sunt identice pentru ambele produse. Ambele includzând imagini de  calitate înaltă.

Nou la versiunea 5.0, este Ocean Layer, cu o serie de unelte de explorare al acestuia.  Utilizatorii pot vedea fotografii şi clipuri din adâncul oceanului, pot descoperii naufragii şi bineînţeles pot învăţa multe lucruri despre viaţa marină.

Nou în 5.0 este şi abilitatea de a merge în trecut, în timp şi a vedea imagini istorice pentru anumite regiuni geografice. Un buton în forma unui ceas, în toolbar care are un control al timpului, care permit utilizatorilor să observe toate imaginile disponibile în zona respectivă, zona vizualizată.

Google Mars (Google Marte) este una din cele mai noi adăugări, unde imaginile de înaltă rezoluţie şi modelele 3D al terenului de pe Marte, înlocuieşte Terra. Layerele disponibile includ Rovers and Landers, Modele 3D , Terrains şi multe altele. Userii capătă o perspectivă unică a planetei, călătorind descoperind noi locuri interesante ale acestei planete.

Google Earth Google Earth Pro
– Google Earth (KML, KMZ) – Google Earth (KML, KMZ)
– GPS (.gpx, .loc) – GPS (.gpx, .loc, .mps)
– Imagery (GeoTiff, .ntf, .img)
– ESRI (.shp)
– MapInfo (.tab)
– Microstation (.dgn)
– US Census Tiger Line (.rt1)

 

 

 

 

 

 

Geospatial files pot fi deschise în Google Earth Pro din meniul File, sau pot fi aduse (dragged) in fereastra deschisă (screen).

Când lucrezi cu imagini GeoTiff  în Google Earth Pro, asiguraţi-vă că imaginea are definită proiecţia astfel încât coordonatele spaţiale să fie recunoscte.  Toate fişierele “geospatiale” pot fi convertite în fişiere KML în Google Earth Pro dând click dreapta pe layer-ul respectiv şi selectând Save Place As.

Other date imports  [importul de alte date]

Google Earth Google Earth Pro
– Images (jpg, tif, png, gif) – Images (jpg, tif, png, gif)
– Text (.txt, .csv)
– GPS data imports for Magellan and Garmin


 

 

 

Imaginile pot fi importate şi georeferenţiate prin importul imaginii ca suprapunere (image overlay) din meniul ADD!  Datele în format tabelar,  pot fi importate şi geocodate după adresă sau latitudine/longitudine în Google Earth Pro. Până la 2500 de înregistrări.  Aceasta se realizează deschizând tabelul  din meniul FILE . Toate imaginile importate, cât şi fişiere în format tabelar pot fi convertite în fişier KML în Google Earth Pro.

Mapping Tools [Uneltele de cartografiere]

Google Earth Google Earth Pro
– Drawing tools – Drawing tools
– Ruler – Measure Distances – Ruler – Measure Distances including Areas of polygons
– Open Attribute Table

Drawing tools include crearea de puncte, linii şi poligoane.

Tabelul de atribute poate fi sortat în ordine crescătoare sau descrescătoare dar nu suportă şi alte interogări.  Tabelul poate fi accesat din meniul Tools în Google Earth Pro.

The ruler [rigla] este disponibilă în rândul icoanelor din partea de sus al interfeţei.

Screen Print and Save

Google Earth Google Earth Pro
– Prints lower quality images – Prints higher quality images
(1000 pixels) (4800 pixels)
– Saves lower quality jpg images – Saves higher quality jpg images
(1000 pixels) (4800 pixels)

Atât listarea cât şi salvarea pot fi găsite în meniul File.

Alte lucruri noi în Google Earth Pro

Movie Maker

Movie Maker înregistrează în timp real interacţiunea cu modeul 3D şi salvarea acesteia sub forma unui fişier video. Unelte similare sunt şi în Google Earth dar fişierul poate fi salvat doar ca kml.

Traffic Counts

Pentru o sumă în plus, de doar 200$ Google Earth Pro îţi poate oferii informaţii despre  taxele pentru monitorizarea traficului în SUA, autostrăzi, drumuri naţionale, rezidenţiale şi zone metropolitane.

Support

În afara suportului care îl oferă prin intermediul site-ului Google Earth Pro are un suport viabil şi prin email.


  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment