Home > GIS > Moldova – Cadastre services over the Internet

Moldova – Cadastre services over the Internet

CADASTRUL DIN MOLDOVA OFERIT ONLINE

Întreprinderea de stat „Cadastru” a început să presteze o parte din servicii şi în regim online. Directorul întreprinderii, Angela Matcov, a declarat la o conferinţă de presă că persoanele pot comanda acum pe site-ul http://www.cadastru.md extrasul din registrul bunurilor imobile, certificatul privind înscrierile din registrul bunurilor imobile şi informaţia privind valoarea bunului imobil, transmite Info-Prim Neo.  „Principiul de funcţionare a portalului de servicii electronice este foarte simplu. Utilizatorul este ghidat din momentul accesării paginii. Găseşte formularul de cerere, îl completează, tot de acolo află despre condiţiile de executare şi plăţi. Achitarea se face prin băncile comerciale, lista cărora e afişată pe portal, precum şi prin oficiile Poştei Moldovei”, a menţionat Angela Matcov.  Directorul de la Cadastru a precizat că în acest fel persoanele trebuie să se prezinte la oficiul cadastral doar la data la care îşi poate ridica certificatul solicitat, fiind scutit de necesitatea de a sta la coadă ca să depună cererea.

Costurile pentru comandarea actelor prin internet sunt aceleaşi ca şi în cazul când persoana se prezintă la oficiul cadastral să depună cererea. Rămân aceleaşi şi termenele de obţinere a actelor respective – 3 zile pentru obţinerea extrasului din registrul bunurilor imobile şi 7 zile pentru obţinerea altor informaţii.  Vasile Grama, director general al ÎS „Cadastru” a spus că la prima etapă de serviciile acestea vor beneficia numai locuitorii municipiului Chişinău. Ulterior şi oficiile cadastrale teritoriale vor oferi posibilitatea ca aceste documente, precum şi altele, să fie comandate prin internet. „Obiectivul nostru este de a presta toate serviciile pe cale electronică, adică obiectivul este e-Cadastru”, a adăugat Vasile Grama.

Registrul bunurilor imobile şi al Cadastrului conţine 4,5 milioane de înscrieri despre imobile, drepturile de proprietate asupra acestora şi alte drepturi. Se pare că fraţii noştri de peste Prut ne-au luat-o înainte fară directive UE.

 

Categories: GIS
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment